Ravien valtakunnassa kaikki hyvin?

Vermoa ei suotta kutsuta maan pääradaksi, sillä niin tyylikkäästi se pystyi järjestämään tämän vuoden kuninkuusravit.

Vermolaiset osoittivat, että suomenhevostapahtuma sopii pääkaupunkiseudulle ihan yhtä hyvin kuin maakuntaradoille, vaikka sen ennakkoon monet maakuntien ihmiset asettivatkin kyseenalaiseksi.

Toivottavasti seuraavia Vermon kuninkuusraveja ei tarvitsekaan odottaa 25 vuotta.

Kokemus oli valttia

Matti Nisonen, Saaga S ja Ilkka Pyysalo.

Ravivaltakunnassakin kaikki on hyvin, sillä se sai tutut hallitsijat, joiden kisakunto testataan seuraavan kerran vuoden päästä Rovaniemen kunkkareissa.

Jos mitään yllättävää ei vuoden aikana tapahdu, niin nyt jo kolmannen kerran peräkkäin ravikuningattareksi seppelöity Saaga S nähtäneen kärkitaistossa Rovaniemelläkin. Haastajina ovat ehkä silloinkin Vermon kisan kakkonen Akaasia ja kolmonen Virin Camilla. Järjestys oli sama Turussakin vuosi sitten.

Kuninkaan seppeleen voittanut, viime vuoden kakkonen ja vuoden 2014 ravikuningas Köppinen jatkanee vielä menestysuraansa, tosin vain vuoden, sillä 14-vuotiaan oriin kilpailuoikeus päättyy ensi vuoteen. Ori tuntuu sopivan mainosti hienosti sillä ajaneen Ari Moilasen käteen.

Nyt se teki kuninkuuskisan kaikkien aikojen kovimman yhteisajan ja nosti tienistinsäkin niin ylös, että suomenhevosista edellä ovat enää Vermon raviyleisölle hyväkuntoisensa esittäytynyt legendaarinen Viesker ja Tapio Perttusen silmäterä Saran Salama.

Ari Moilasen ajosuoritus pitkällä matkalla palkittiin lopulta kruunulla.

Päätösmatkalla toiselle ex-kuninkaalle Jokivarren Kunkulle jäi jossiteltavaa, sillä ilman häirinnästä aiheutunutta laukkaa, Jorma Kontion ohjastama ori olisi taistellut kokonaiskisan voitosta.

Nyt kokemusta hakeneet nuoret haastajat nousevat melko varmasti ryminällä haastamaan kuninkaalliset. Tammoista tähän joukkoon kuuluvat Juliette Lax, Taruntuuli ja Vieskerin Virva. Oriitten puolella haasteen heittävät ainakin jo nyt väläytelleet Costello ja Välähdys, ehkä myös Vixus.

Sakkoja ja ajokieltoja

Kuninkuuskisoissa hevosilla on yleensä kaikki pelissä eikä armoa anneta. Se voi johtaa säästörikkomuksiin ja niistä langetettuihin rangaistuksiin.

Herääkin kysymys, onko oikein, että esimerkiksi kielletystä ajostavasta sakkoa ja ajokieltoa saneen ohjastajan hevosen voitto hyväksytään tiukassa maaliintulossa laittomista otteista välittämättä.

Tällainen tilanne oli lauantaina Pikkuprinssi-lähdössä, jossa vahvasti ajettu Vixus löi turvan mitalla kovaa kirineen Tureliuksen. Vixusen kuski Janne Soronen sai 300 euroa sakkoa ja kahden viikon ajokiellon karkeana pidetystä kielletystä ajotavasta.

Kielletystä ajotavasta saivat sakot mailin kisassa myös Saaga S:n kuski Matti Nisonen (720 euroa) ja Virin Camillan ohjastaja Hannu Torvinen (360 euroa).

Kuninkuuskisan päätöslähdössä Välähdyksen kuski Ville Korjus sai 430 euron sakot ja kolmen viikon kilpailukiellon karkeaksi tulkitusta hidastamisesta, jonka takia Jokivarren Kunkku laukkasi. Kunkku sai samassa yhteydessä jalkaansa vamman, jonka vakavuus selviää myöhemmin eläinlääkärin tutkimuksissa.

Keskustelu siitä jatkuu, oliko Korjus syypää oriinsa hidastamiseen. Joka tapauksessa kuski on aina vastuussa hevosensa tekemisistä ja on vain hyvä, että tällaisiin tapauksiin kuten myös sääntöjen vastaiseen ajopiiskan käyttöön puututaan kovalla kädellä.

Auriko paistoi sittenkin

Vermon alue on pinta-alaltaan niin suuri, että tilanpuute ei aiheuttanut kovinkaan suuria jonoja juuri muualle kuin naisten vessaan. Varsinkin lauantaina auringon paistaessa oli ihanteellinen ravisää. Ennakkoon uhanneet sadepilvetkin tulivat Vermon ylle sunnuntaina vasta päätöslähtöjen aikaan.

Yleisöä Vermossa vieraili kolmen päivän aikana reilut 55 000.

Vermo ilmoitti ravien yleisömääräksi yhteensä reilut 55 000 katsojaa, Lauantaina paikalla oli 24 600 katsojaa, sunnuntaina reilut 27 000 ja ravien aaton lounasraveissa ja varsahuutokaupassa perjantaina vajaa 3000 kävijää.

Määrissä on tuskin ilmaa. Luvut ovat aika luotettavia ainakin lauantailta, sillä poliisi esti illan suussa ehkä parin sadan katsojien sisäänpääsyn vedoten siihen, että väkimäärään nähden alueella ei ollut riittävästi järjestyshenkilöstä.

Isoihin tapahtumiin aina kuuluva jonotus nosti joidenkin rauhallisiin oloihin tottuneiden ärsytyskynnystä, mutta järjestäjien tietoon ei tullut varsinaisia järjestyshäiriöitä.

Yleisössä on silmiinpistävän paljon nuoria mies- ja naisporukoita sekä myös ravien ensikertalaisia. Hevosten iloisia ja äänekkäitä faniporukoita oli paikalla myös enemmän kuin aiemmin.

Jotkut vanhat hevosmiehet arvostelivat sitä, että iltatilaisuus oli konserttina jäähallissa, jolloin kuninkuusraveihin aina kuuluva tilaisuus tavata tuttuja ja toisia hevosalan ihmisiä ja vaihtaa mielipiteitä heidän kanssaan ei metelissä oikein onnistunut.

 

Posted in: